Plötsligt rinner utdelningen rakt i mina fickor. Och jag är girig men mycket lycklig. Äntligen är tiden inne att casha in. Så är det på hösten. Jag är rik som ett troll. Och det bästa av allt… Du också kan bli det.
Verkar jag som en yster anhängare av en amerikansk dröm. Nyfrälst och rosig med kotlettfrisyr och vita tandrader? En pösig entreprenör i  som älskar att skrävla om sina bedrifter i något sommarprogram.
Nej, jag har bara varit ute i skogen. Det är fullt. Proppfullt där ute och det är bara att håva in guldet.
Jag gör det. Vill ha hela skogen i min frys. Inget får förfaras. Men det är en omöjlig uppgift. Jag blir som besatt hagalen den här årstiden. Så hjälp mig snälla att ta vara på höstens alla gåvor. Nyss hittade jag kilovis med karljohansvampar på hundpromenaden. De var galet stora. Stora som små kattungar. Och inte ett dugg maskätna. Jag bar hem dem varsamt i min famn som om de var bebisar och sög in doften av höst.
Visst visst, jag hade ju lovat barnen att vi skulle gå på lekland. Men planen blev givetvis inställd. Hallå- mamma hade ju i princip vunnit en högvinst, så tyvärr… Problemet är att barnen inte gillar svamp överhuvudtaget, så jag berättade vad den kostade per hekto i affären.
Hela eftermiddagen pysslade jag om mina älsklingar. Borstade och rensade, skivade och la prydligt på tork. Sedan blev jag så klart stressad. Det fanns ju mer där ute. Och så alla blåbär och lingon.
Jag är tack och lov inte ensam. När jag och min kompis plockar hjortron om somrarna kan vi göra det i ösregn och extremhetta. Vi betalar med vårt blod, till alla mygg som ser sin chans att kalasa på våra kroppar. De är lyckliga, vi är lyckliga. Jag skulle kunna tillbringa dagar i skogen. Som en jägare i älgjaktstider, men utan gevär, skulle jag kunna sitta på huk och bara plocka och plocka.
Jag ser ut som en stirrig dåre och går knappt att prata med. Kanske verkar jag inte frisk. Men jag lovar, jag är så lycklig.
Jag är frilansande kulturarbetare och egenföretagare. Kan sällan casha in för jag tjänar ganska lite. Och jo, jag skulle vilja köpa nya skor och gå till frissan. Mina pengar räcker inte till alla frestelserna jag ser i skyltfönstren och inredningstidningarna. Ofta är begäret till att konsumera större än jag vill erkänna.
Men på hösten är jag så förmögen. Inget fattas mig.