FASADER

Farfar växte upp i en  faluröd Västerbottensgård i en liten by utanför Burträsk. Där fanns tio barn ingen ström och inget rinnande vatten. Hulda och Vilhelm Lindmark hade brutit marken, byggt huset och strävsamt byggt upp sitt jordbruk till att bli Burträsk kommuns största mjölkleverantör. Arbeta var att be, det höll människan borta från synden.

Alla barnen ville ta över gården.

Forslunda

Idag håller naturen på att ta över huset. Varför blev det så? Asparna växer så tätt att hela huset tycks sucka när vinden smeker dess fasad.

Farfar var noga med sin fasad. Han förstod att den var viktig. En fattig bondpojk från obygden betraktades ofta som mindre vetande i affärsvärden.

När han blivit miljonär på sina hissar och byggkranar flyttade han och hans familj till en stor länsmannabostad från 1700-talet.

Brännan

 

Fasaderna som måste blev viktiga i Alvars liv. Att bostadsbristen var så stor under femtiotalet att man började bygga på höjden var orsaken till att han uppfann bygghissen. Fasadhissen. Hissar som användes vid renoveringar av de flottaste, de högsta och mest imponerande byggnadsverken i världen. Hans produkter var eftertraktade då. Idag är de en symbol för tillväxt.

Men sedan rasade allt. Mitt fokus är där. I sorgen. Tabuet. Det som aldrig kläddes i ord. Kanske av rädsla för att fasaden skulle krackelera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Farfar levde sina sista år i det här huset på Barkgatan på Möllevången . Han slutade sitt liv som ägare av flera kvarter i Malmö. Högst uppe bodde han. Så nära himmelen man kunde komma. I en 400 kvadratmeter stor våning, eller vindsförråd. Det beror på hur man vill formulera det. Vilken sanning man vill se och vilken fasad men vill visa upp.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *