Läkande lekande skrivande!

IMG_2046-300x204 2Skrivandet läker. Visst är det så? Jag är övertygad om att vi har den allra största klokhet och visdom inom oss själva. Och när den får formuleras börjar den glöda, lysa, vägleda.

Ibland ligger den dock så djupt inbäddad att vi blir vilsna och håglösa. Då behöver vi metoder att upptäcka vår inre kompass. För mig är skrivandet är en sådan metod.

 

Några mycket enkla exempel på skrivande med läkande effekter är:

 

– Dagbok. Förtroliga samtal med dig själv. Eller en loggbok där du ser var du har varit och var du är på väg i livet.

 

– Självbiografiskt skrivande. Att skriva om sitt liv kan väcka minnen, ger mening, perspektiv och nycklar.

 

– Bara ”skriva av sig”. Tömma ut tankar och känslor på ett papper – få dem ur sitt system kan ge lugn och fokus

 

– Fantasiberättelser. Det är roligt och mycket vitaliserande att leka trots att man är vuxen.

 

– Poesi. Släpp ut känslor direkt ur hjärtat och låt inte intellektet filtrera det. Att vaska fram guldkorn ur en svårbegriplig verklighet har en läkande effekt på själen.

 

– Att-göra-listor

Du prioriterar och skapar struktur.

 

– Brev

Till en annan person. Eller till sig själv. Brev du skickar, eller kanske bestämmer dig för att inte skicka.

Det var när jag började skriva en bok om min farfar som jag drabbades av insikten om skrivandets läkande kraft. Mitt bokskrivande var en kanal till så många platser inom mig som jag inte tidigare visste fanns.

 

Jag möter ofta människor som längtar efter att själva skriva  Kanske inte med ambitionen att bli en författare och ge ut böcker. Några önskar kanske överlämna något till sina barn, barnbarn eller någon annan. Jag vet att det finns viktiga berättelser i varje person som är värda att bevara åt eftervärlden. Det är synd att låta dem gå till spillo. Men det viktigaste med skrivandet är ändå att människor mår bra av det och då kan tanken på en mottagare vara begränsande. Att skriva för byrålådan, för sig själv, för att det läker. Det har störst betydelse.

Jag har förstått att de verkliga utmaningarna i skrivandet är att överlista skrivkramp, prestationsångest och inre krav. De som tar död på kreativiteten, nyfikenheten och leken.

I mina kurser övar deltagarna upp sin skrivkondition, skriver intuitivt, utan krav på sanning. Stor del handlar om gruppens betydelse för det goda skrivandet. Uppläsning av text uppmuntras men är inget krav. Gruppen ska då vara ett kärl där orden få vila och bara vara. Tystnadslöfte är en självklarhet. Utöver det får gruppen inte heller kommentera, analysera eller ens berömma. Reglerna upplevs ofta ovana till en början, men är nödvändiga för att skapa den kravlösa kreativa stämningen i gruppen.

Kursen i läkande lekande skrivande har inga krav på förkunskaper – du kan ha stor erfarenhet av att skriva eller inte skrivit en rad sedan skoltiden.

Allt sker med lekfullheten i fokus. Lek betyder inte avsaknad av allvar – tvärtom – den är den plats där fantasin och symbolerna uppstår – de som kan befrukta och reparera verkligheten. Därför är lekfullt skrivande också läkande skrivande.

Hör gärna av dig till mig med frågor:

0736461901, anna.s.lindmark@gmail.com