IMG_1135-6-1024x969 2

Jag har alltid varit en person med behov av att berätta. Innan jag lärde mig skriva, målade jag och talade in mina berättelser på kassettband som ett sätt att bearbeta starka upplevelser.

Det fortsatte med dagbok, dikter och fantasiberättelser. I mina berättelser var jag fri. Jag gladdes åt glöden inom mig, de poetiska meningarna som mitt undermedvetna bjöd på.

 

 

Kreativitet och krav

Från tidig skolålder och framåt kom dock skrivandet att bli allt mer behäftat med krav. Det fanns rätt och fel, bra och dåligt.

På gymnasiet och universitetet blev skrivandet i huvudsak något som skulle betygsättas och bedömas och jag kämpade ständigt med att hitta plats för den kreativitet jag behövde för att må bra. Men det var inte alltid så lätt.

Och i mitt yrke som journalist försvann gnistan helt under en tid.

 

 

Boken om farfar

Det var i och med att jag började skriva en bok om min farfar som jag äntligen fann det rum jag hade som barn. Skrivandet blev återigen ett sätt att vaska fram guldkornen ur mitt undermedvetna och komma i kontakt med kärnan. Skrivandet blev en mjuk men kraftfull egenterapi.

Skrivandet blev en resa in i mig själv. Full med strapatser – höga berg med hisnande utsikt – djupa dalar och mörka skogar. Genom att berätta om min farfars liv fick jag perspektiv på mitt eget. Skrivandet öppnade kanaler till undersökande stickspår, minnen av barndomen och trådar till det liv jag lever idag. Boken blev ett sätt att få syn på sig själv i tillvaron.

 

 

Skrivande som terapi

Att man kan skriva sig till välmående är en erfarenhet jag vill sprida till fler. Därför planerar jag hålla en kostnadsfri pilotkurs där du som deltagare får metoder för att komma i kontakt med din inre skaparkraft och metoder för att släppa inre blockeringar. Du kommer att få tillgång till ett större register av dig själv, få nya insikter och känna dig friare.

Kanske kan man kalla det skrivterapi. Men jag duckar för ordet. Själv har jag ingen terapeut- eller sjukvårdsutbildning och jag utför ingen behandling. Jag är visserligen en van lyssnare med ett stort intresse för alla de komplicerade och motstridiga känslor som vi människor bär inom oss, men metoden går främst ut på att du lär dig lyssna och tolka dig själv.

Fokus i kursen är lekfullheten. Prestationskrav begränsar sinnet och stryper kreativitet. I den här kursen jobbar vi med att våga skriva fritt, att inte värdera vårt eller andras skrivande som bra eller dåligt, rätt eller fel.

 

 

För vem är kursen?

Den riktar sig både till dig som vet att du bär på upplevelser som du vill bearbeta genom ditt skrivande. Men också till dig som bara är nyfiken på att ta en promenad i ditt inre och se var det leder. Det finns inga krav på förkunskaper. Kursen riktar sig både till dig som har stor erfarenhet av skrivande, liksom till dig som inte skrivit en rad sedan skoltiden. En viktig del i kursen är också att du som deltagare lär dig att jobba vidare med din utveckling på egen hand.

Att vi har respekt för varandras olikheter och särart är en självklarhet. Att vilja dela med sig av sitt skrivande till övriga deltagare uppskattas men är inget krav. Du som vill behålla ditt skrivande helt för dig själv är precis lika välkommen att delta. Kursens deltagare måste också lova varandra att de berättelser vi får ta del av ska stanna i rummet.

Detta är en pilotkurs och därför kostnadsfri. Du som deltagare ska känna till att din medverkan och dina synpunkter kontinuerligt hjälper mig att utveckla kursens form och upplägg.

 

 

För vem är inte kursen?

Den som seriöst vill jobba med sina texter utifrån utgivningsperspektiv. Kursen kan absolut leda fram till ett starkare intresse för att dela sina berättelser på en större arena och göra dem publicerbara. Det är ju självklart helt okej! Men för det ändamålet finns en uppsjö av andra kurser att söka sig till.

 

 

Fakta

Kursen kommer att hållas i Sikeå under 5 torsdagkvällar mellan kl 18 -20. Preliminär start 6 november. Max antal deltagare 10 personer.

Anmäl intresse genom att ringa eller e-posta.

Anna Sundström-Lindmark 0736461901, anna.s.lindmark@gmail.com

 

 

Ängeln på bilden

Många barn behöver i allt för spännande situationer ett litet stöd i form av en leksak eller gosedjur. Jag var ett sådant barn. Som vuxen tar jag istället med mig plastängeln Gudrun när jag ska göra sådant jag vill men egentligen inte vågar. Hon är sorts maskot och följeslagare.

När jag jobbade med boken om farfar, reste jag runt och träffade okända människor som jag intervjuade. Ofta var det pirrigt, men med Gudrun kändes det lättare. Bilden är tagen på från Katarinaberget med utsikt över Stockholm samma morgon som  jag skulle träffa en förläggare.

Nu får Gudrun vara följeslagare i kursen jag ska hålla – en vägvisare till ett mer kreativt liv.